BUITENBEELD 9208km KYOTO, JAPAN

Negenduizend tweehonderdenacht kilometer is het hemelsbreed gemeten van hier naar Japan. Wat is daar op een willekeurige dag gaande?

Ergens tussen eind maart en begin april bloeien in Japan de kersenbomen en ligt er een deken van roze bloesem over het land. De nieuwsbulletins volgen nauwgezet de voortgang van dit fenomeen en vanaf het eerste moment dat de bomen beginnen te bloeien, tot aan het laatste bloesemblaadje, wordt ‘hanami’ wat letterlijk ‘kersenbloesem kijken’ betekent, uitbundig gevierd. Overdag zitten de parken vol met picknickende families en ’s avonds, als de bloeiende kersenbomen romantisch verlicht worden, zitten verliefde stelletjes onder de roze geur van de bomen. Poserend tussen de bloesemtakken worden foto’s van elkaar gemaakt en zelfs de haastige ‘salary-men’, gekleed in driedelig maatkostuum, maken op weg naar hun werk met hun mobiele telefoon snel even een selfie.

In het centrum van Kyoto, in het Maruyama Park, is het druk; het is een populaire hanami-plaats omdat hier bijna negenhonderd kersenbomen staan. Mensen wandelen over de paden of zitten in het gras en drinken bier terwijl ze proosten op hanami en op het leven. Kampai! proost, het leven is mooi voor dit moment, en iedereen kijkt tevreden. Ik passeer twee in traditionele kimono geklede vrouwen onder kleurrijke parasols die hen tegen de zon moeten beschermen. De kleuren en hun glimlach maken vrolijk en ik vraag of ik hen mag fotograferen. Ze checken eerst of alles netjes zit voordat ze klaar zijn voor de foto. “De kersenbloesem is een teken van een nieuw begin,” zegt Shihoko, op mijn vraag naar de betekenis van de uitgelaten sfeer in het park. “Het geeft positieve energie en nieuwe hoop.” Ze buigt beleefd en ook haar zus Takafumi maakt een buiging. Ze wil weten waar ik vandaan kom. “Ah, Amsterdam! Beautiful flowers and nice girls in windows,” reageert ze enthousiast. Ik lach. Vandaag mag het leven bekeken worden door een roze gekleurde bril.


Featured Posts
Binnenkort komen hier posts
Nog even geduld...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square